Prima pagină | Căutare |
Arhivă | Contact | Hartă site
Ultima actualizare 26.11.2015
 

 

     


Comunicat de presă
(6 iulie 2012)Ref.: Discursul preşedintelui României, domnul Traian Băsescu, în cadrul şedinţei comune a Camerei Deputaţilor şi Senatului

Preşedintele României, domnul Traian Băsescu, a participat vineri, 6 iulie a.c., la şedinţa comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului. Vă prezentăm, în continuare, discursul suţinut:

“Doamnelor şi domnilor senatori şi deputaţi,
Onorată conducere a celor două Camere,
În primul rând, trebuie să vă spun că am luat notă de avizul Curţii Constituţionale şi m-am bucurat constatând că, în acest aviz, Curtea Constituţională nu constată nicio abatere a Preşedintelui, care să justifice suspendarea, aşa cum ea este prezentată în articolul 95 din Constituţia României. Permiteţi-mi să mai fac o constatare. Se pare că eu nu reuşesc să coabitez cu PSD-ul şi cu PNL-ul. În 2007, atunci când guvernul liberal era în parteneriat cu PSD-ul, din Parlament aţi recurs la suspendarea Preşedintelui. Acum vă aflaţi din nou la guvernare, împreună, şi primul lucru de care aţi considerat că trebuie să vă ocupaţi este suspendarea Preşedintelui. Sigur, ca să ajungeţi la suspendarea Preşedintelui, trebuia să înlocuiţi din funcţiE Avocatul Poporului, pentru a emite ordonanţe neconstituţionale, spre a vă putea atinge scopul politic. Vreau să ştiţi că sunt lucruri mai importante decât atingerea scopurilor politice şi un lucru care este infinit mai important este stabilitatea ţării şi reputaţia ţării.

Ceea ce faceţi de două săptămâni nu reprezintă nimic altceva decât o puternică zdruncinare a statului de drept, spre a-l pune la dispoziţia USL. Eu cred că este o greşeală şi ceea ce aţi făcut va avea consecinţe pe termen lung. N-aş vrea să intru acum în detalii, dar vă asigur că ori nu aveţi o evaluare corectă asupra a ceea ce faceţi, ori o aveţi şi nu vă pasă, pentru că este mai important pentru dumneavoastră să puneţi mâna pe toate pârghiile puterii, inclusiv pe justiţie, pentru vă apăra, eventual, penalii - vine rândul domnului Voiculescu, dacă am înţeles bine din presă. L-aţi salvat acum două săptămâni, nu ştiu dacă fără să puneţi mâna pe structurile justiţiei veţi reuşi să o faceţi şi în continuare.

Sigur, părerea mea este că obiectivul principal pe care îl aveţi este să puneţi sub control justiţia. De asemenea, refuzaţi să duceţi la îndeplinire rezultatul referendumului din noiembrie 2009, prin care trebuia revizuită Constituţia, şi să ajugem la 300 de parlamentari şi la Parlament unicameral, iar crearea acestei "revoluţii" violente, din punct de vedere legislativ, credeţi dumneavoastră că acoperă acest deficit de responsabilitate faţă de poporul pe care pretindeţi că, prin acţiunea de astăzi, îl reprezentaţi.

Mă acuzaţi că nu am respectat deciziile Curţii Constituţionale. Domnilor, minciuna trebuie să fie şi ea în nişte limite acceptabile. Ca să nu fie minciună această afirmaţie a dumneavoastră, ar fi posibil să fie probată dacă îmi daţi un singur exemplu când eu nu am respectat deciziile Curţii Constituţionale. Poate că am făcut greşeala să le comentez. Dar să nu le respect, asta, niciodată. Probabil, acest punct a fost înscris exact pentru a acoperi sfidarea pe care însuşi Premierul a făcut-o, legat de decizia Curţii Constituţionale, prin care i se spunea că nu el poate reprezenta statul român în Consiliul European.

Mă acuzaţi că am dat o informaţie corectă, care venea de la statistică şi era legată de numărul de salariaţi în raport cu numărul de pensionari. La acea vreme, erau 4,1 milioane de salariaţi şi 4,9 milioane de pensionari, iar semnalul public pe care eu l-am tras, a fost legat de faptul că, niciodată, la nivelul CAS-ului de astăzi şi de la acea vreme, nu vom putea avea un fond de pensii echilibrat; ceea ce este confirmat şi astăzi. Astăzi, dacă priviţi în buget, veţi constata că deficitul fondului de pensii este de 3,6 miliarde de euro, iar acest lucru nu poate fi compensat, decât dacă mărim numărul de salariaţi, prin realizarea de investiţii. Sigur, ceea ce s-a întâmplat în aceste zile va reprezenta un impediment în ceea ce priveşte atracţia României, pentru invesiţii străine. Dar, poate aveţi resurse interne să creaţi locuri de muncă în altă zonă. Apropo, profit de acest subiect, să vă spun tururor că, dacă veţi tergiversa proiecte, dacă nu veţi accelera viteza de absorbţie a fondurilor europene, dacă nu veţi da drumul la investiţii străine, în minerit, spre exemplu, vă asigur că nu există soluţie să alimentaţi corespunzător bugetul fondului de pensii.

În acuzaţiile dumneavoastră, susţineţi că am influenţat justiţia. Greşit. Poate mulţi dintre dumneavoastră aveţi rude, cunoştinţe judecători sau procurori şi, dacă aţi găsi măcar un singur judecător sau un singur procuror din această ţară sau un singur ofiţer de poliţie cu care eu să fi vorbit direct sau căruia să-i fi transmis mesaje indirecte, cum făcea domnul senator Voicu, care înţeleg că astăzi va vota pentru suspendarea Preşedintelui, deci dacă veţi găsi un singur astfel de caz, eu îmi voi asuma răspundera afirmaţiilor dumneavoastră. Dar, dacă nu, încetaţi să dezinformaţi. Ceea ce am făcut eu în ceea ce priveşte justiţie a fost să o critic în baza rapoartelor din Mecanismul de Cooperare şi Verificare pentru că ineficienţa constatată la un moment dat nu putea fi ţinută ascunsă de români. Am făcut-o şi în şedinţele CSM unde, prin Constituţie, Preşedintele participă şi atunci când participă conduce lucrările, ca de altfel şi atunci când participă la şedinţele de Guvern. Dar cred că sunt circa doi ani de când nu m-aţi mai auzit criticând justiţia dintr-un motiv simplu: a început să meargă şi asta îi înspăimântă pe mulţi; pe mulţi infractori, fie că sunt din politică sau sunt din afara politicii, dar cu bune legături în politic.

Mă acuzaţi că nu s-a urmărit procedura legală în revizuirea Constituţiei. Vreau să ştiţi că greşiţi. Proiectul de revizuire a Constituţiei a pornit de la Guvern, mi-am asumat să fac observaţiile legate de acest lucru şi, cu observaţiile pe textul iniţial, am trimis proiectul înapoi la Guvern. Proiectul a revenit cu observaţiile acceptate şi a plecat la Curtea Constituţională. Nu era misiunea mea să adaptez observaţiile Curţii Constituţionale la textul proiectului, ci l-am trimis, acel proiect, la Parlament. Dumneavoastră. puteaţi decide dacă le menţineţi, dacă le schimbaţi, dacă daţi cu totul alt conţinut proiectului de revizuire a Constituţiei pe care vi l-am transmis şi care avea ca principal obiectiv implementarea în Constituţie a referendumului care prevedea Parlament unicameral şi 300 de parlamentari. Sigur, datorită experienţei acumulate în funcţia de Preşedinte al României, nu puteam să nu propun Parlamentului, în procesul de revizuire, să ţină cont de disfuncţionalităţile din interiorul Constituţiei. Păcat că aţi refuzat să vă aplecaţi asupra acestui proiect şi cu ocazia referendumului de suspendare a Preşedintelui puteam să supunem referendumului şi noua Constituţie. Aţi pierdut o ocazie să răspundeţi pozitiv prevederii din Constituţia României care spune un lucru simplu: suveranitatea poporului se manifestă şi în mod direct prin referendum.

Îmi reproşaţi că am respins dialogul cu partidele. Cred că n-ar trebui să fim într-o situaţie în care să ne amintim că au fost puţine invitaţiile cărora USL le-a răspuns. De cele mai multe ori, răpunsurile erau violente, neplăcute, trebuie să recunosc, pentru Preşedinte, şi a fost o bună perioadă în care dialogul cu USL-ul, practic, nu a fost posibil din cauza refuzului de a răspunde pozitiv invitaţiilor Preşedintelui.

Aş vrea să mai fac o ultimă precizare, legat de afirmaţiile cu privire la xenofobie. Ele au fost în limita la care au fost sancţionate cu avertisment, de către instituţiile statului, şi niciodată n-au fost sancţionate în instanţe penale, deşi, de multe ori, acestea au ajuns până la instanţele de judecată. Le regret şi sunt de acord că astfel de afirmaţii nu trebuie făcute de niciun om politic şi, cu atât mai puţin, de un şef de stat. Îmi rezerv dreptul ca, pe parcursul dezbaterilor, să mai am şi alte intervenţii, punctuale şi, din acest punct de vedere, cred că nu rămâne decât să ne încadrăm în limitele responsabilităţii fiecăruia. Eu vă asigur că am avut deplină responsabilitate, ca şef de stat, într-o perioadă în care criza economică a lovit cumplit, repet, a lovit cumplit România, şi problemele legate de finanţele ţării au fost tratate, în perioada 2009-2010 şi chiar 2011, la nivel de riscuri la adresa securităţii naţionale. Vă mulţumesc mult şi succes!

(...)

Doamnelor şi domnilor senatori şi deputaţi,
Onorată conducere a Parlamentului României,
Aş vrea să dau doar câteva răspunsuri. Mă acuzaţi că am dezbinat şi am să vă aduc aminte un element important: împreună cu dumneavoastră, cu toţi, în urma unor analize extrem de serioase ale celor mai buni specialişti s-a pus un diagnostic, s-au dat soluţiile pentru sistemul de educaţie românesc. Noi toţi am reuşit să semnăm un Pact pentru educaţie, care pe urmă a dus la noua Lege a educaţiei. Toate partidele parlamentare l-au semnat. Pe urmă aţi înţeles dezastrul în imaginea dumneavoastră al unei cooperări şi atunci aţi preferat confruntarea, nu s-a mai putut discutat cu dumneavoastră, dar aţi făcut eforturi uriaşe să afectaţi principiile Legii educaţiei când ea a fost trimisă de Guvern în Parlament. Vroiaţi să reveniţi la sistemul clientelar din universităţile româneşti, din liceele româneşti. Şansa a fost că România a avut un Guvern curajos, care şi-a asumat răspunderea pe această lege şi astăzi avem o lege bună a educaţiei. Deci, am făcut încercări numeroase să fim împreună în sprijinul românilor, dar ce nu puteţi să-mi cereţi, nu puteţi să-mi cereţi ca Preşedintele să genereze un sistem care să protejeze parlamentarii de responsabilitate în faţa legii. Asta nu puteţi să-mi cereţi şi asta a supărat pe foarte mulţi cel mai tare, iar în ceea ce mă priveşte, vă garantez că atâta timp cât voi fi Preşedintele României, cu mine nu va reuşi să facă nimeni niciun compromis din acest punct de vedere, fie că este parlamentar la putere sau parlamentar în opoziţie, şi asta pentru un motiv simplu: eu nu fac intervenţii nici la procurori, nici la judecători, nici la poliţişti. Nu am făcut-o şi nici nu am să o fac. Ştiu că uneori s-au supărat şi cei din PDL, dar aşa este viaţa.

Am înţeles că unul din miniştrii dumneavoastră spunea zilele acestea, pe prăbuşirea leului ca urmare a atmosferei politice din România, că nu-i nicio problemă, facem mai mulţi bani la buget. Aşa este, numai că cele câteva sute de mii de români care au credite la bănci au fost aduşi într-o situaţie extrem de dificilă. Poate vă gândiţi la acţiunile dumneavoastră politice şi la impactul pe care îl au asupra vieţii de zi cu zi a românilor.

Aţi vorbit de dictatură. Doamnelor şi domnilor senatori şi deputaţi, aţi văzut vreun dictator care să dea opoziţiei funcţia de prim-ministru? Aţi văzut vreun dictator care să dea opoziţiei cel mai puternic serviciu de informaţii interne? Aţi văzut vreun dictator care să dea opoziţiei şefia singurului serviciu de informaţii externe? E, dacă n-aţi văzut, mai căutaţi dictatori.

Am înţeles chiar din gura domnului senator Antonescu că vorbele sunt fapte. Domnnule senator, vă antenţionez că aţi făptuit destituirea a şase judecători de la Curtea Constituţională. Că aţi spus-o. Înţeleg că unul din vorbitorii de la putere a spus că România îşi va respecta toate angajamentele internaţionale. Aşa este, vedeţi că cel mai puternic angajament internaţional nu este scris, iar acesta se numeşte respectarea statului de drept, pe care dumneavoastră n-o mai faceţi acum. Aveţi respect pentru statul de drept. Apropo de asta, chiar am înţeles că domnul senator Şova era frământat că de ce mă supară faptul că ia justiţia de la cineva. Iar eu îi spun că justiţia nu trebuie luată de nicăieri. Dânsul a înţeles greşit, justiţia nu trebuie luată din independenţa ei şi nu trebuie anexată intereselor de partid sau intereselor infractorilor. Şi apropo de asta, pentru că înţeleg că aveţi dubii legate de respectarea hotărârilor judecătoreşti, mă tem că sunt hotărâri definitive cu privire la situaţia de incompatibilitate a domnului Pâslaru, a domnului Andon, a domnului Diaconu. Toţi de la dumneavoastră, de la putere. Vreţi ca aceşti domni să voteze astăzi suspendarea Preşedintelui României? E doar o întrebare retorică. Sunt convins că va vota şi domnul Voicu.

Doamnelor şi domnilor, o să vă spun un regret de data asta, un regret. Am numit doi prim-miniştri, unul se numeşte Călin Popescu Tăriceanu, altul se numeşte Victor Ponta. Paradoxal, după ce au ajuns la Palatul Victoria, amândoi şi-au propus ca obiectiv suspendarea Preşedintelui României. Şi i-am văzut pe amândoi, cu ochii blânzi şi umezi înainte să le pun în mână mandatul, şi i-am văzut şi după ce au ajuns la Palatul Victoria marionete ale propriilor lor partide şi ale intereselor corupţilor din partidele lor.

Doamnelor şi domnilor, am auzit astăzi multe intervenţii, chiar dacă a trebuit să mai gestionez şi unele probleme pe care le aveam, le-am mai văzut la televizor şi regretul meu este că am auzit foarte multe minciuni din partea puterii, legate de activitatea mea şi foarte puţine abordări legate de ce-i de făcut pentru ţara asta. Aş vrea să vă rog poate în finalul unui discurs să aveţi grijă de ţară şi de oamenii ei. A avea grijă de ţară înseamnă a respecta legile. A avea grijă de ţară înseamnă să faceţi să se aplice Legea educaţiei aşa cum este ea, fără s-o modificaţi. A avea grijă de ţară înseamnă să faceţi să se aplice cele patru coduri care au fost trecute prin Parlament. A avea grijă de ţară înseamnă să creaţi locuri de muncă. A avea grijă de ţară înseamnă în mod deosebit să nu vă atingeţi de Justiţie şi de instituţiile statului.

Aş vrea să vă spun că nu aveţi cum să înţelegeţi care este sentimentul unui preşedinte, a unui şef de stat care trebuie să treacă cu ţara şi cu poporul lui printr-o criză grea. Vreau să vă spun aici tuturor, am fost partener cu Guvernul şi cu majoritatea parlamentară în perioadă extrem de grea: 2009, 2010, 2011. Ştiu că s-au luat măsuri care i-a afectat pe oameni. Nu am facut-o cu sufletul deschis. Dar am facut-o pentru a evita un rău mai mare. Acel rău în care ajungeam să nu mai putem asigura nici salarii, nici pensii, nici funcţionarea statului pentru că România nu mai era finanţată de nimeni. Am conştiinţa împăcată că mi-am făcut datoria faţă de ţara mea, faţă de poporul meu. O zi bună.

O mică observaţie, care depinde de votul dumneavoastră. Eu sunt la Cotroceni. Aştept eventual decizia Curţii Constituţionale care să stabilească preşedintele interimar pentru a preda mandatul. Dar dacă nu veţi avea o astfel de decizie datorită votului tot puteţi să mă căutaţi, domnule Antonescu. Pentru că vă las aici o foaie pe care să vă scrieţi de pe acum ce aţi promis: demisia dacă eu voi câştiga referendumul.”

Preşedintele Republicii Croaţia, domnul Ivo Josipović: Este vorba despre o comunitate cu specific propriu, cu identitate specifică. Ei se simt aşa cum simt. Limba va fi declarată ca un bun cultural, o baştină culturală, iar această comunitate are toate drepturile pe care alţi cetăţeni ai Croaţiei le au. În Croaţia avem o constituţie care permite tuturor minorităţilor drepturile politice şi culturale, până la drepturile minorităţilor, şi ţinem foarte mult la drepturile minorităţilor.

Preşedintele României, domnul Traian Băsescu: Vă mulţumim mult, vă dorim o după-amiază plăcută!

Departamentul de Comunicare Publică
06 Iulie 2012

Înapoi

     
 
 


 
Nr. vizitatori
6.191.715
din 21 dec. 2004
Pentru orice problema legata de functionarea acestui site va rugam contactati webmasterul